Skip to main content

Scurt istoric

Școala Gimnazială “Principesa Margareta” deservește comunitatea locala de 87 de ani și este o prezenţă  fără de care inima cartierului nu ar pulsa la fel, iar sufletul acestuia ar fi mai sărac. Generații întregi au pășit pragul școlii și au învățat să devină medici, judecatori, profesori, electricieni, zidari, ingineri.

Construcţia începută în 19 noiembrie 1933, avea un proiect grandios care trebuia să redea în piatră şi cărămidă forma unui avion, ca omagiu adus marelui Traian Vuia, a cărui proprietate se află în apropiere. Din proiectatul avion au rămas doar cele două aripi care au devenit două şcoli distincte: Școala 43 pentru fete și Școala 43 pentru băieţi. Cele două unităţi şcolare erau atât de necesare noului cartier, care începea să se ridice, fiind construit  de către regia CFR pentru salariaţii săi. Şcoala s-a construit în mai multe etape. În anul următor s-au  finalizat lucrările la şcoala de fete, iar în 1938 s-au încheiat  lucrările şi la şcoala de băieţi.

În 1963 s-au îmbunătătit condiţiile de viaţă prin introducerea încălzirii cu gaze. Baza materială s-a largit si diversificat mereu, adaptându-se progresului din viața societății. Clădirea a căzut  pradă unui devastator incendiu în anul şcolar 1967-1968 după care a fost refăcută, adaugandu-se tronsonul central.

În anul 2006 s-au efectuat lucrări de reparații, fiind înlocuite instalațiile electrice, sanitare și de încălzire.  În anul școlar 2014 – 2015 s-au efectuat lucrări de modernizare a clădirii și a instalațiilor.

Şcoala s-a numit ani de zile Școala nr. 114. În aprilie 2005, Consiliul de Administratie a cerut Alteței Sale Regale permisiunea de a numi școala “Principesa Margareta”. Am recunoscut în Alteța Sa un model uman, moral și intelectual demn de a fi urmat. Am văzut în Alteța Sa trecutul, dar mai ales viitorul copiilor noștri. Am primit răspunsul cu emoție și bucurie și, începând cu luna iunie 2005, Școala noastră poartă numele Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României.

În fiecare zi, în fiecare an școlar trec pragul Școlii Gimnaziale “Principesa Margareta” peste 1100 de elevi.  Ei învață, se joaca și își clădesc viitorul împreună. Elevii școlii obțin în mod constant rezultate foarte bune la evaluările semestriale și la cele naționale. Se implică, de asemenea, în multe programe și proiecte școlare și extrașcolare. Din cele peste douăzeci de proiecte dezvoltate anual, cele mai interesante sunt cele desfășurate în parteneriat cu școli din țară și din străinătate, cu organizații și fundații. Elevii și profesorii au implementat cinci parteneriate cu școli din Italia, Portugalia, Franța, Spania, Slovenia, Turcia, Anglia, Germania, Lituania, Grecia.

În ultimii opt ani s-a desfășurat proiectul “Zilele școlii” ce a inclus și un Simpozion Internațional “Școala de azi, școala de mâine”.

Elevilor și profesorilor le stau alături părinții  prin Asociația de părinți, comunitatea locala, Consiliul local al sectorului 5. Prin rezultatele obținute, elevii își cinstesc dascălii și onorează numele școlii.

Director,

Prof. Daniela Turcsanyi – Manolescu